Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка с диаметър от 3 до 8 см, в младо състояние е широко дъговидна с изпъкнало връхче в средата, а по-късно дълбоко фуниевидна, вдлъбната, кремава, жълто охрена до червено-кафява, при стари екземпляри бледо охрена. Отначало ръбът е подвит навътре, а по-късно е изправен, гладък, целокраен, понякога насечен - с изразени радиални ребра. Повърхността е суха, гладка, а понякога набраздена.
Месото е тънко, воднисто, меко и бяло, с мек вкус и приятен аромат.
Пластинките се спускат ниско по пънчето, с ширина около 2 — 5 мм, гъсти, тесни, белезникави до кремави. Спорите са яйцевидни с удължен връх, гладки и безцветни. Споровият прах е бял.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, плътно, в основата леко удебелено, голо, жилаво, плътно, в основата влакнесто, охрено кремаво по цялата дължина.
Разпространение:
Расте на групи в широколистни, иглолистни и смесени гори на по-светли места, през лятото до края на есента (от юни до ноември).
Предназначение:
Много добра ядлива гъба със силен аромат. Употребява се в свежо състояние или маринована.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Ливадна виолетка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Ливаден пачи крак
- Гъби портобело
- Папирус
- Латинка
- Гъби с чушки и лук, задушени във вино
Коментари към Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка