Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гъбите – универсална храна и лекарство

Гъбите – универсална храна и лекарство

AdminAdmin
Администратор
95442k
Гъби

Гъбите са уникален дар от природата. Те сякаш имат характер и не могат да се идентифицират в лицето на никои друг хранителен продукт.

Широкото им приложение в кулинарията носи едновременно наслада на сетивата и полза за здравето. Всеизвестно е, че гъбите са източник на белтъчини, протеини и са полезна храна за вегетарианците.

За лечението с помощта на гъби обаче у нас не се знае много. Съществува наука фунготерапия, която е лечение с витални гъби. Тя е изключително ефективна и динамична терапевтична наука. “Фунго” от японски се превежда като гъба. Самият метод за лечение с гъби е известен на японците от около 4000 години.

В много антибиотици са синтезирани съставки от гъби. Лошата новина обаче е, че синтезираните препарати имат своите негативни свойства, докато натуралните биологично активни препарати от гъби нямат такива. Считат се за абсолютно безвредни и нямат странични ефекти.

Гъбите имат мощна терапевтична сила. В техния състав се комбинират балансирани от природата комплекси от различни биологично-активни вещества. Едни от тях - гъбените полизахариди (лентинан, ланостан, ганодеран, ланофил, грифолан и др.) имат мощни противотуморни свойства, които са без аналог сред останалите растения.

Ползи от Гъби

Те стимулират Т-лимфоцитите, които пък активизират макрофагите и организмът започва да отделя веществото високо молекулен белтък, известен като перфорин. Той унищожава злокачествени клетки. Перфоринът създава отверстия във външната мембрана на туморните клетки, вследствие на което те губят течност и загиват.

С други думи, лечението с гъби лекува рак. Още преди десетилетия изследвания доказват, че гъбата Шийтаке отчита високи стойности за спиране развитието на тумори- между 72% и 92%.

В момента в Япония и Унгария се провеждат сериозни изследвания за действието на тези гъби върху доброкачествени тумори и още преди 4 години в списанията за здраве се появи информация, че реалната противотуморна активност е няколко пъти по-висока от очакваната.

Оказва се, че лечението с гъби на доброкачествени тумори при жените е успешно в 60% от случаите, а при 30% от останалите жени туморните клетки спират да прогресират и тяхното деление се забавя стотици пъти.

Полизахаридът лентинан, съдържащ се в гъбата Шийтаке влияе на изработването на вещество, известно като перфорин, което дава мощен тласък на организма за борба с тумора.

Реално гъбата Шийтаке не унищожава раковите клетки сама, а само възвръща към живот армията от клетки, защитаващи организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest