Кървавочервена печурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има шапка/гугла с диаметър около 5-10 см. В младо състояние е полусферична или звънчевидна, а развита - широко дъговидна, разперена до почти плоска, в средата със заоблена гърбица. Бледокафява до канелено кафява, по-тъмна в центъра. Повърхността е покрита с гъсти, тъмнокафяви триъгълни люспи и влакна, на върха почти гола. Ръбът е тънък, първоначално силно подвит навътре и сраснал с пънчето посредством ципесто частично покривало. По-късно изправен, целокраен, понякога насечен.
Месото е крехко, белезникаво, при разрез се оцветява в кървавочервено, с приятен вкус и миризма.
Пластинките са свободни от пънчето, нагъсто разположени, тесни, първоначално розови, по-късно червеникави до черно-кафяви. Спорите са яйцевидни или елипсоидни, гладки, кафеникави. Споровият прах е тъмнокафяв.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, първоначално плътно, по-късно кухо, голо, в основата луковично задебелено, в горния край леко изтънено. Цвета е сивобелезникав до сиво-кафяв, при нараняване почервенява. В горната част с широк кафяво люспест пръстен - остатък от частичното покривало. Общо покривало липсва.
Разпространение:
Расте на групи или поединично върху почва, най-често в иглолистни, по-рядко в широколистни и смесени гори, храсти, ливади, горски поляни. В периода от началото на лятото до края на есента (от юли до септември).
Приложение:
Превъзходна ядлива гъба с отлични вкусови качества и гъбен аромат. Употребява се в свежо състояние и консервирана.
Двойници:
Няма сходство с отровни гъби.
Коментари към Кървавочервена печурка