Отговори
  • Мнения: 1 274
Има ли тук гъбари и кандидат-гъбари?
От известно време имам интерес към гъбарството. Тази седмица поръчах две книги
Лечебните гъби в България и Разпознаване и събиране на гъби. Утре или в понеделник ще си ги взема.

Вярно е, че сме в края на сезона, но все още може да се събере по нещо.
Тези дни у мен се събуди интересът към лечебните гъби. Оказа се, че в България виреят много от 'екзотичните' лечебни гъби!
Търсех информация за чага и се оказа, че расте и у нас!
http://gubarite.blogspot.com/2013/03/blog-post.html
Ето един списък на лечебните гъби:
https://sites.google.com/site/bianaood/spisk-na-lecebnite-gbi
И снимки: https://sites.google.com/site/bianaood/galeria
Гъбата Рейши тук била позната като Богородична ръчица, например.

Хубаво би било да обсъждаме гъбарството, макар че идва зима. Сигурно има много подробности и детайли. Като храна, гъбите не са за пренебрегване. Но трябва и да се внимава.

# 1
  • Мнения: 7 779
Има ли тук гъбари и кандидат-гъбари?
има и пишман-гъбари  Joy

Ето един списък на лечебните гъби:
Тези да не са Пироговки , душко  newsm78

# 2
  • Мнения: 1 274
Не разбрах ти от кои си - гъбари, кандидат-гъбари или пишман-гъбари?   Joy

А на втория ти въпрос, не знам как точно да отговоря, но ето списък на болестите и гъбите за тях:
https://sites.google.com/site/bianaood/bolesti-i-gbite-za-tah
Оказа се, че Рейши била българската Богородична ръчица, например. В момента се вълнувам от гъби за подсилване на имунната система и, освен това, такива за нахранване.  Embarassed

# 3
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 269
Аз съм кандидат-гъбарка. Laughing
Много обичам да ям горски гъби.От две години ходим в едно планинско село ,събираме манатарки,пачи крак,булка и челядинки.С местните гъбари естествено.Уж вече ги познаваме.....ама сами не ходим.
За мен е удоволствие да се разхождаме в гората, да си събирам гъбите сама .
Манатарките са много вкусни задушени с краве масло или панирани.
Челядинките са много ароматни.Става много вкусна супа от тях.Сушени ги ползвам за подправка.
Тази година приготвихме мариновани за зимата-манатарки и пачи крак.В буркани и във фризера.

# 4
  • Мнения: 365
И аз съм гъбарка-wanna-be. Отдавна не съм гъбила - преди на вилата ходехме с баща ми да гъбим в гората, много обичах. Сега с бебенце не ми остава време, но пък кучето ми(кокерче) като навърши годинка това лято и разви едно такова странно поведение - само забива носа в земята и около всяко дърво гледа да прерови - копа едни доста сериозни дупки...тая есен като нищо ще го заведа на разходка в гората, да си потърсим един друг вид гъби...пък ако не намерим от деликатесните, ще си наберем обикновени диви и ще си направя любимата домашна салата от диви гъби "асорти". Само 1 дива гъба от ядливите не обичам изобщо - дивата печурка. Незнам що, но за разлика от култивирания вариант има бая гаден вкус. По принцип не ме страх да си бера и самичка, никак нямам опит, но следвам правилото: ако не си 100% сигурен, не я яж!

# 5
  • Мнения: 1 274
Според вас докога ще има гъби? Предполагам че докъм 20 октомври поне. Сега отивам до Спиди да си взема двете книжки, после ще ида на Витоша, да видя ще намеря ли дървесни гъби някакви.

Наскоро ми казаха, че ако ядливи гъби растат в близост до отровни, има опасност да са поели отрова, защото, когато вали, отровата остава във водата и се разнася наоколо.

Ако тук пише някой от София, може ли да сподели в момента къде има гъби?

# 6
  • видин
  • Мнения: 358
Привет и от мене!
Интересът ми към гъбите  е от пет години вече.
Ходя винаги, когато имам време. Това лято беше уникално. Такова не е имало от много време.
Най -важното е да се спазва правило № 1 - когато се съмняваш в някоя гъба - не я бери!
 И правило № 2 - винаги оглеждай добре гъбата.
Гъби ще има поне до края на октомври - сега се въхрят сърнелките. Припънките са после - направо да ги жънеш тази година. И накрая - кладницита - кладници сме брали до средата на януари, ако е меко времето.

Това лято имаше и от рейши доста. Имам малко сушена, но не зная как да я използвам.
С удоволствие ще следя темата.

# 7
  • Мнения: 1 274
Значи за рейши в моята книга - много харесвам книгата за лечебните гъби в България и я препоръчвам - пише, че гъбата се суши и после се съхранява в хладилник, ако е за по-дълго във фризер, пакетирани в торбички за фризер. Най-лесно се консумират смлени, което е упорита работа. Нарязват се възможно най-дребно, добре е да минат през месомелачка и се смилат в кафемелачка. Приятна е консумацията с кисело мляко. Може да се приемат и във вид на чай, но тогава не е ясно какви лечебни качества ще се разрушат в гъбите. Чаят е приятно нагарчащ и може да се подслади.
Може да се взимат до 5-6 грама суха гъба на ден.
В момента имам кориолус и го пия три дозички от по половин лъжичка някъде на ден. Има си специална мерителна лъжица. Гъбата е на прах.

# 8
  • Мнения: 7 779
Ако тук пише някой от София, може ли да сподели в момента къде има гъби?
не съм софиянец , но съм сигурен ,че в горите около София е пълно с гъби.
тази година е благодатна за гъбите и ги има навсякъде.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 460
Здравейте! Аз също съм кандидат-гъбар. Родителите ми са гъбари от дооста време, но аз чак преди година проявих интерес към събирането на гъби. (В хапването им доста по-отдавна) Simple Smile
Тази година беше изключително благодатна за гъбите, въпреки че сезона започна доста кофти. Днес ходихме и набрахме солидно количество сърнели, рижики, булки и печурки. Миналата седмица те бяха набрали и доста манатарки. А като цяло навсякъде е пълно и с масловки, но с тях се наядохме тази година и съм замразила доволно количество във фризера. Не ги берем вече, защото са и доста трудни за чистене. Майка ми пък изсуши доста манатарки и сърнели. Ще си имаме и за зимата.
Най -важното е да се спазва правило № 1 - когато се съмняваш в някоя гъба - не я бери!
 И правило № 2 - винаги оглеждай добре гъбата.
Абсолютно съм съгласна с тези правила! Трябва да се спазват!

но пък кучето ми(кокерче) като навърши годинка това лято и разви едно такова странно поведение - само забива носа в земята и около всяко дърво гледа да прерови - копа едни доста сериозни дупки...тая есен като нищо ще го заведа на разходка в гората, да си потърсим един друг вид гъби...
Ако намерите случайно от тези трюфели да споделиш как са на вкус. Само съм чела за тях досега. Simple Smile

Наскоро ми казаха, че ако ядливи гъби растат в близост до отровни, има опасност да са поели отрова, защото, когато вали, отровата остава във водата и се разнася наоколо.
Не вярвай на всичко, което чуеш! Wink[/i]

# 10
  • El Paso
  • Мнения: 2 053
Не съм от София, но съм наблизо и вчера бяхме надолу към с. Дръмша, където беше пълно с масловки и печурки. Доста събрахме. Няколко големи торби. Днес ще си сготвим. Ммм обожавам гъби.

# 11
  • Мнения: 1 274
Вчера бях в района на Железница. Уж търсех чага - не намерих, но имаше много всякакви гъби межу брезите. Наистина годината е невероятна.

# 12
# 13
  • Мнения: 1 744
обожавам гъби, но не ги познавам достатъчно, за да бера
за жалост...

# 14
  • видин
  • Мнения: 358
Хей, гъбарите, къде се изпокрихте?
Сезонът на кладницата е открит.

Общи условия

Активация на акаунт